Skip to main content Skip to footer

Digitaliseren van je onderneming

Ontdek de voordelen en overwin de uitdagingen.

Het digitale tijdperk ontvouwt zich in volle glorie en geen enkel bedrijf kan aan de golf van digitalisering ontsnappen. Waarom is het zo cruciaal? De antwoorden zijn eenvoudig, maar de implicaties zijn groot. Jouw klanten leven in een digitale wereld en verwachten een naadloos, snel en digitaal interactieproces met jouw onderneming. Of het nu gaat om het plaatsen van een bestelling, het aanvragen van een offerte of simpelweg het stellen van een vraag, de voorkeur gaat uit naar de digitale route.

Wat is Digitalisering?

Digitaliseren is geen modewoord, maar een strategische noodzaak die de efficiëntie, productiviteit en uiteindelijk de winstgevendheid van je onderneming kan verhogen. Het kan een ontmoedigende taak lijken, vooral met de diversiteit aan technologische oplossingen die beschikbaar zijn. Echter, de voordelen zijn de moeite waard.

Bij digitaliseren praten wij over twee verschillende stappen. Het digitalisering van fysieke informatie en het digitaliseren van processen. Voorbeelden van fysieke informatie zijn papieren facturen, werkbonnen, bestellingen of productinformatie. Als deze informatie bij elkaar wordt ook wel data genoemd. Het verwerken van deze data noemen we ook het proces. Het kunnen uitvoeren van deze processen in een digitale vorm gaat efficiënter, is door het verminderen van handmatige handelingen minder foutgevoelig en geeft beter inzicht in de dagelijkse operatie. 

Waar begint de digitale transformatie?

Het beginnen met digitaliseren en automatisering is minder ingewikkeld dan je denkt. De meeste bedrijven hebben een deel van hun data en processen al gedigitaliseerd. Processen zoals administratie, facturatie, HR zijn vaak de eerste processen die aangepakt worden bij een organisatie. Het verschilt natuurlijk per organisatie waar je het beste kan beginnen met digitaliseren en automatiseren. Met het onderstaande stappenplan kan je eenvoudig een inventarisatie maken van de processen binnen je organisatie. 

Inventarisatie stappenplan

 1. Stel een lijst samen van je processen
 2. Bepaal welke afdeling het proces uitvoert
 3. Bepaal de hoeveel tijd het uitvoeren van een proces kost. (Duur in minuten)
 4. Bepaal hoe vaak dit proces per maand wordt uitgevoerd. (Frequentie)
 5. Bepaal of het proces bedrijfskritisch is
 6. Bepaal de totale tijdsbesteding (Duur x Frequentie) = Totale duur in minuten

Op basis van deze inventarisatie heb je een goed vertrekpunt om te gesprekken over digitalisering en/of automatisering te starten.

Top 5 redenen waarom digitaliseren loont

 1. Hogere productiviteit
  Door processen te automatiseren of beter op elkaar af te stemmen, kunnen we het aantal handmatige handelingen verminderen en de complexiteit verminderen. Hierdoor ontstaat er niet alleen een efficiëntere werkwijze, maar ook een vermindering van fouten en een verhoogde productiviteit. Bovendien kunnen we door middel van automatisering en integratie van systemen de communicatie en samenwerking tussen verschillende afdelingen verbeteren. Op deze manier kunnen we de algehele bedrijfsprestaties en klanttevredenheid verbeteren.

 2. Kortere doorlooptijd processen
  Het digitaliseren van bedrijfsprocessen biedt talrijke voordelen. Door processen volledig te automatiseren, kan de doorlooptijd aanzienlijk worden verkort, van uren naar minuten. Dit leidt tot een efficiëntere bedrijfsvoering en verhoogde klanttevredenheid. Bovendien zorgt digitalisering voor directe inzage in de status van processen, wat een snelle reactie op veranderingen of problemen mogelijk maakt. Het digitaliseren van bedrijfsprocessen is dus een waardevolle investering die leidt tot tijdswinst, efficiëntie en verbeterde klantrelaties.

 3. Betere kwaliteit leveren
  Klanten stellen telkens hogere eisen aan de kwaliteit van het proces en producten die ze bestellen voor dezelfde of lagere verkoopprijs. Door je proces zover te automatiseren kan je als onderneming gemakkelijker de gevraagde kwaliteit leveren.

 4. Efficiënter werken
  Ben je nog steeds handmatig inkomende vracht aan het noteren en uitgaande orders aan het controleren met papieren? Dit kan tijdrovend en onhandig zijn. Gelukkig zijn er moderne digitale oplossingen beschikbaar om dit proces efficiënter te maken. Met digitale systemen kun je eenvoudig inkomende vracht registreren en uitgaande orders snel controleren. Dit bespaart tijd en vermindert fouten. Geautomatiseerde systemen bieden ook functies zoals het genereren van rapporten, het bijhouden van voorraadniveaus en het vereenvoudigen van communicatie met leveranciers en klanten. Maak de overstap naar digitale oplossingen en ervaar de voordelen van efficiëntie en gemak.

 5. Toekomstbestendig maken
  Een belangrijk aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat een ondernemer uiteindelijk ook afscheid neemt van zijn bedrijf. Het is een harde realiteit dat potentiële kopers niet staan te springen om een onderneming over te nemen die weinig tot geen digitalisering heeft ondergaan. Het gebrek aan digitalisering kan namelijk de verkoopwaarde van je bedrijf aanzienlijk verminderen. Daarom is het essentieel om te investeren in digitale transformatie, zodat je bedrijf aantrekkelijk blijft voor toekomstige overnamekandidaten.

Ben je overtuigd van de noodzaak om te digitaliseren?

Nee, lees nog even verder!

of

Top 5 redenen waarom men niet digitaliseert.

 1. Weerstand tegen verandering
  Angst voor het onbekende en weerstand tegen verandering vormen aanzienlijke belemmeringen voor digitale transformatie. Bij veel bedrijven erkent dat weerstand tegen verandering de succesvolle uitvoering van digitale transformatiestrategieën belemmert.

 2. Gebrek aan kennis en middelen
  Sommige eigenaren van kleine en middelgrote bedrijven(MKB) weten vaak niet waar ze moeten beginnen met digitalisering. Ze kunnen het als te kostbaar of buiten hun huidige capaciteit beschouwen, vooral als ze de vereiste kennis of middelen missen. Ook zijn bedrijfseigenaren mogelijk niet op de hoogte van de efficiëntiewinst die digitalisering kan opleveren, zoals verminderde administratieve fouten en tijdsbesparing.

 3. Kostenoverwegingen
  De vermeende hoge kosten van digitalisering kunnen sommige bedrijfseigenaren afschrikken, vooral als ze kleinere ondernemingen runnen. Ze kunnen digitale transformatie zien als een investering die ze zich niet kunnen veroorloven, met name als ze worstelen met andere operationele kosten.

 4. Digitale ongeletterdheid
  Niet iedereen kan het snelle tempo van digitalisering bijhouden. Bijvoorbeeld, oudere individuen en mensen met een lagere geletterdheid kunnen moeite hebben met het beheren van digitale taken. Deze digitale ongeletterdheid kan zich uitstrekken tot sommige bedrijfseigenaren of hun personeel, waardoor de adoptie van digitale technologieën wordt belemmerd.

 5. Grootte van het bedrijf
  Kleinere bedrijven lopen vaak achter op het gebied van digitalisering in vergelijking met grotere ondernemingen. Een aanzienlijk deel van deze bedrijven heeft nog geen stappen ondernomen in de digitalisering van hun bedrijfsvoering. Met name kleinere bedrijven zijn minder ver gevorderd in digitalisering dan grotere bedrijven. Medewerkers in sommige kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) kunnen het gevoel hebben dat hun werkgevers hen geen ontwikkelingsmogelijkheden op digitaal gebied kunnen bieden. Deze vaardigheidskloof kan bedrijven verder ontmoedigen om digitale transformatie-initiatieven na te streven.

Met strategisch advies kom je verder!

De reis naar digitalisering is zowel uitdagend als lonend. De voordelen, variërend van hogere productiviteit tot toekomstbestendigheid, zijn substantieel en kunnen een blijvende positieve impact hebben op de efficiëntie en winstgevendheid van je bedrijf. Aan de andere kant belichten de veelvoorkomende belemmeringen de obstakels die overwonnen moeten worden om een succesvolle digitale transformatie te realiseren. Het is een essentiële stap voorwaarts die je niet alleen helpt om te voldoen aan de verwachtingen van klanten in een steeds meer gedigitaliseerde wereld, maar ook om je bedrijf klaar te stomen voor een bloeiende toekomst.

Vrijblijvend gesprek?

Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe digitalisering specifiek voor jouw onderneming van waarde kan zijn? Of wellicht heb je nog vragen of twijfels over hoe je deze digitale reis het beste kunt aanvangen? Ik nodig je graag uit voor een vrijblijvend gesprek waarin we samen kunnen verkennen hoe digitalisering jouw ondernemingsdoelen kan ondersteunen en versnellen. Met een achtergrond in IT en een passie voor het helpen van ondernemers zoals jij, bied ik een uniek perspectief en praktische oplossingen die op maat gemaakt zijn voor jouw situatie. Het is tijd om de stap naar de toekomst te zetten, en ik ben hier om je te begeleiden op elke stap van die reis.

Voornaam is verplicht
Achternaam is verplicht
E-mail adres is verplicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om ons websiteverkeer te analyseren.

Lees meer in de privacyverklaring